Live Cam

Vizualizarea camera live

Doresc să primesc informare despre noutăţi


Filme

Mai multe filme    

Csiklázárfalva

Accesibilitate
Accesibilitate: Comuna Lăzăreşti se află la 22 km de Municipiul Miercurea Ciuc, la .... de Municipiul Sfântu Gheorghe. Din Cozmeni pe drumul public Miercurea Ciuc-Sfântu Gheorghe (DN12) urmând indicatoarele din centrul localităţii în direcţia Târgu Secuiesc pe o lungime de 50 m, apoi la următoarea intersecţie pe drumul comunal nr. 2 spre localitate Lăzăreşti. Poate fi atins tot de pe DN 12 dinspre Tuşnad Sat, prin intersecţia de la Muzeul Apelor Minerale – dar acest traseu nu este accesibil în timp noroios. 

Scurt istoric
Satul Lăzăreşti aparţinând sub administraţia comunei Cozmeni se află la o înălţime de 690 m peste nivelul mării. Conform recensământul 2002 populaţia satului era 630 capete, din care 619 de naţionalitate maghiară. În anul 2002 apartenenţa religioasă arăta astfel: 611 romano catolici, 8 reformaţi, 6 ortodocşi şi 5 de alte religii. (În anul 1940 satul avea 920 localnici dintre care: 903 romano-catolici, 1 greco-catolic, 4 luterani, 10 reformaţi şi 2 unitariani).

Primele date oficiale ale localităţii sunt consemnate din 136 

Denumire localităţii provine din numele familiei fondatoare Lázár (familie care mai târziu s-a mutat la Lăzarea), mai târziu a trecut în proprietatea familiilor Béldi, Petki şi Apor care au adus şi multe familii de iobagi pentru agricultura pământurilor. (În mijlocul sec. 19-lea, din informaţiile consemnate de Orbán Balázs au fost vizibile ruinile conacului Petki de pe Dealul-Kúria). Pe baza unelor presupuneri locaţia originală a satului era pe Kápolnamezőn, deoarece aici s-au găsit numeroase relicve de construcţii, astfel actualul sat s-a format pe locaţia prezentă numai în secolul al 16-lea. Capela a fost construită în jurul anilor 1580-82. Între 1717-19 populaţia s-a micşorat din cauza epidemiei de ciumă. Pe 4 iulie 1882 capela şi partea de jos al satului a fost complet distrusă de foc.

Atracţii turistice
Biserica romano-catolică din Lăzăreşti construit în anul 1883 în stil neobaroc hramul bisericii fiind Sfântul Sacrament.

Crucea comemorativă din Lăzăreşti
Printre localnicii satului Lăzăreşti erau mai mulţi sculptori de pietre renumite, fapt ce se confirmă prin numeroasele cruci, case, stâlpi de poartă din piatră. Cel mai cunoscut este crucea din piatră, care indică locul capelei romano-catolice distruse de foc în anul 1882.

Biserica greco-catolică a fost construită în 1742-ben. În anul 1914 credincioşii greco-catolici s-au convertit în religia romano-catolică, iar biserica a rămas fără credincioşi. În prezent biserica se află în administraţia bisericii romano-catolice.

Conacul Miklóssy a fost achiziţionat de către locatarii comunei de la fostul proprietar în perioada interbelică, după care a fost transformat în casă de cultură comunală.

Monument istorici şi piatră funerară
Monumentul istoric comemorativ ridicat în memoriam soldaţilor din Lăzăreşti căzuţi în războaiele mondiale se află în cimitirul satului. Tot aici găsim piatra funerară a căpitanului apărării naţionale Miklóssy József care ne aminteşte de revoluţia dintre 1848-49-es.

Apele minerale (borvizuri)
Conform unelor cercetări pe teritoriul satului Lăzăreni se află un număr de 48 de izvoare de apă minerală. Lucrarea cu titlul "Apele minerale ale Ţinutului Secuiesc" redactat de Jánosi Csaba és Péter Éva menţionează 50 de izvoare de apă minerală în Lăzăreşti, iar 63 în Cozmeni. Coniderând frecvenţa şi numărul vizitatorilor putem declara că părăul Hípatak şi Tuşnad, respectiv izvoarele şi mofetele din Pasul Borvíz erau mult mai cunoscute şi frecventate în trecut decât în zilele noastre. Localnicii în general consumă apele minerale din izvoarele Nagyborvíz, Borhozvaló, Ponki, Dögök, Fingos şi Cigány.

Fortyogó sau Baia Nyíri
Baia Fortyogó prima oară era menţionată de preotul din Cozmeni Lakatos István chiar la sfârşitul anilor 1600, prima analiză chimică având loc în 1818 efectuată de dr. Béltelky Zsigmond.

Apa băii încălzite era utilizată prin kádfürdőnek, contra problemelor reumatice şi de circulaţie. Până în anul 2001 baia de renume s-a deteriorat.

Pe baza proiectelor efectuate de Tusnády Zsolt Baia Nyíri a fost reconstruită cu ajutorul unui grup de arhitect peisagistic din Ungaria şi prin contribuţia primăriei locale.

Demersul procesului de reconstruire s-a părut imposibil de finalizat, iar după un pariu nereuşit, primarul comunei Sânmartin, Ábrahám Lajos (născut în Lăzăreşti), la inaugurarea băii a fost nevoit să sară în apa bazinului chiar în costum.

Turism rural
Localitatea Lăzăreşti cu construcţiile sale tradiţionale secuieşti şi cu poziţia sa izolată de axele principale de circulaţie, ocupă primul loc în ramura turismului, în special al turismului rural din judeţul Harghita. Încă în anul 2003 satul deţinea un număr de 17 case de oaspete şi pensiuni calificate cu margaretă. Oaspetele oferă programe cu sejururi de mai multe zi: băi termale, mofetă, drumeţii, vizitare monumente istorice din zonă.

Proprietatea Fundaţiei András
În 2006 s-a organizat cloacă colectivă pentru prima oară pe Farma-Moară. În acel an scopul primordial al cloacei a fost construirea centrului de dans. Apoi în fiecare an se organizează cloacă colectivă în fiecare vară, unde pot participa persoane din toate vârstele.

Lăzăreni şi Lacul Sfânta Ana
Conform datelor consemnate de preotul Balázs András Lacul Sfânta şi Tinovul Mohoş au aparţinut celor patru comune: Cozmeni, Lăzăreşti, respectiv cele două Tuşnaduri. Astăzi Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş se află în administraţia composesoratului localităţii Lăzăreşti. În 2000 s-a reînfiinţat Composesoratul Sfânta Ana, iar în anul 2001 a reuşit redobândirea teritoriilor confiscate de stat, astfel astăzi deţine 470 ha suprafaţă forestieră şi 326 ha păşuni.